Fi Donc

logo
Animatiekunst

SINDS 1994


Pinocchio with Jiminy
"Anytime you need me,
you know, just whistle!"
Numbered Limited Edition (NLE) van 750 stuks

“Fi Donc” Animatiekunst heeft de collectie beeldjes van de Walt Disney Classics Collection (WDCC) in Nederland geïntroduceerd. We noemen onszelf WDCC-specialist en we hebben ook daarom altijd een zo groot mogelijk aanbod uit deze collectie in onze vitrines staan. Wij verkopen de beeldjes sinds 1994 en naar volle tevredenheid van een grote groep verzamelaars.

Bent u op zoek naar een uitverkocht beeldje uit de collectie? Informeer dan bij ons en wij gaan voor u op zoek. Misschien hebben wij uw droomwensbeeldje al zomaar in onze collectie!

Voor de bij Disney uitverkochte beeldjes gelden overigens marktprijzen.

FI DONC-WALT DISNEY CLASSICS COLLECTION SPECIALIST

All images © Disney
All rights reserved.



 Walt Disney Classics Collection

LEVENDE COLLECTIE

De Walt Disney Classics Collection (WDCC) werd in 1992 geïntroduceerd door de kunstafdeling van Disney, Walt Disney Art Classics. In 2002 werd de productie van de collectie in licentie overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Enesco. Deze licentie werd voor 10 jaar aangegaan. In 2012 zat Amerika midden in de eonomische crisis en Enesco besloot de licentie daarom niet voort te zetten. Hiermee werd de productie gestopt van Disney-beeldjes die echt als fine art, kunst dus, werden uitgebracht. Walt Disney Art Classics heeft de licentie figuurlijk in de "Disney Vault" opgeborgen, om deze in de toekomst wellicht weer uit deze kluis te halen en ermee door te gaan. We hopen het van ganser harte! Laten we eerlijk zijn: een mooiere collectie van Disney-beeldjes is er niet. Heel vaak zie je dat als een collectie wordt gestopt dat de verzamelaars afhaken en de collectie minder in waarde wordt. Nou niet bij de WDCC! Ja, natuurlijk worden er wel beelden verhandeld door overlijden, geldnood, of andere persoonlijke redenen. Echter nog steeds komen er verzamelaars bij. De WDCC is dus een levende collectie, die levendig wordt verzameld.

MOOISTE TEKENFILMMOMENTEN

Maleficent's Castle
"Forbidden Fortress" h. 26,7 cm
Numbered Limited Edition (NLE) 500

De Walt Disney Classics Collection bestaat uit:

  • Sculpturen/Figuren-beeldjes (gemaakt van porselein);
  • Enchanted Places (o.a. gemaakt van klei en hars);
    Voorheen stond er op de dozen van deze beelden ook 'Enchanted Places', naderhand werden deze beelden op dezelfde manier verpakt.
  • Bronzen miniaturen;

Om te begrijpen hoe de collectie is opgebouwd, is het nodig te weten hoe een tekenfilm op cel (platte animatie) wordt gemaakt: voor de opname van een tekenfilm worden de production cels, de transparanten waarop de tekenfilmfiguren staan geschilderd, gewisseld op een scène-achtergrond.
De figurenbeeldjes nu, zijn de production cels en de Enchanted Places zijn de achtergronden. De sculptors werken nauw samen met de tekenfilm-artiesten. Samen zorgen zij ervoor dat ieder detail overeenkomt met de tekenfilm. De figurenbeeldjes geven alleen, of als set, de mooiste tekenfilmmomenten uit de films weer. Voor de Enchanted Places zijn natuurlijk de meest schitterende achtergronden van de verschillende tekenfilms gekozen. De miniaturen in brons zijn toegevoegd aan de (meeste) Enchanted Places en zijn dan op schaal uitgevoerd.

Dr. Facilier: "Sinister Shadow Man"
h. 28,6 cm; sculptor Patrick Romandy Simmons
Genummerde gelimiteerde oplage van 500

GELIMITEERD

De beeldjes van deze collectie werden, of in een gelimiteerde editie gemaakt, of voor een gelimiteerde tijd. De set met beeldjes van "The Three Little Pigs" werd bijvoorbeeld gemaakt tot 11 september 1998. De mallen van de beeldjes zijn op die datum vernietigd en de set is daarbij "Honored with Retirement", heel direct vertaald "Geëerd met Pensioen". De evenementbeeldjes werden gemaakt voor verkoop gedurende slechts één dag, of slechts één weekend. Walt Disney Art Classics is in 1992 begonnen met het uitbrengen van beeldjes in deze collectie. Aan de onderkant van ieder beeldje staat de naam van de film, de titel van het beeld en het jaarteken gegraveerd.

MAKING OF THE WALT DISNEY CLASSICS COLLECTION

Wanneer u bij “Fi Donc” bent vraagt u dan eens naar de Making of the Walt Disney Classics Collection. In deze korte film is te zien:

  1. Choosing the moment | Keuze van het moment

    Hierin is te zien hoe het team van Walt Disney Art Classics van uw favoriete film het leukste en meest memorabele moment koos om daarvan het beeld te maken. Bij dit team zaten ook regelmatig artiesten van de Feature Animation Department.
  2. Research

    Beeldje voor beeldje werd de scène op film bekeken om de perfecte pose van het figuur te krijgen. Daarin ging het team heel ver: naast de film werden de produktie-tekeningen bekeken, indien mogelijk werd nog met de animator/ontwerper van het tekenfilmfiguur gepraat. Dit allemaal voor één ding: de essentie van het figuur weer te kunnen geven. Het figuur ging eigenlijk weer terug naar de tekentafel, want er waren nieuwe tekeningen nodig om het figuurtje vanuit diverse hoeken te bekijken. Gaat het om meerdere figuren die uitgebeeld gaan worden, dan worden ook de verhoudingen/maten van de figuren tot elkaar bepaald.
  3. Sculpting

    Na alle research ging dan de sculptor aan de slag. Zijn taak was het om het tweedimensionale figuur driedimensionaal te maken. Heel belangrijk bij zijn werk is om, wat de animatoren de 'Line of Action' (actielijn) noemen, te bewaren. Dit is de lijn die het figuur het idee van beweging geeft. Dat is juist ook wat een animator in een tekening probeert te vervatten. In de film zien we Kent Melton aan het werk om Admiral Duck te maken. Deze wereldberoemde sculptor hadden wij in 1997 en in 2005 in “Fi Donc”. Hij maakte op exact dezelfde de manier bij ons een Dopey- en de tweede keer een Hiawatha-beeld. Hij maakte eerst van het figuur een draadmodel. Vervolgens gebruikte hij aluminiumfolie om ogenschijnlijk ruwweg de vorm erin te zetten. Daarna bracht hij de klei aan, om daarna aan de fijne details te beginnen, die alleen maar in de klei gemaakt kunnen worden.
  4. Refine & Review

    Nadat de scluptor het beeldje heeft gemaakt ging het team het beeld samen met de sculptor evalueren. De klei was nog bewerkbaar, dus de sculptor kon tijdens de evaluatie nog verfijningen aanbrengen. De principes van Disney Animation werden opnieuw getoetst om er zeker van te zijn dat de emotie van het moment en de geloofwaardigheid van het figuur goed in het beeld verwerkt zaten.
  5. Production

    In deze fase werd het duidelijk, dat na het zorgvuldige werk van daarvoor, we inderdaad kunnen spreken van fine art/fijne kunst. Nog in Amerika werden bij Disney verschillende duplicaten van het beeld in kunsthars gegoten. Eigenlijk is het maken van kunstharsbeelden vrij eenvoudig. Vaak is voor een beeld maar één mal (gietvorm) nodig. Vervolgens werden enkele duplicaten naar Bangkok (Thailand) persoonlijk overgebracht. Aldaar, waar de kunde van het vervaardigen in porselein het grootst is, zie je hoe een kunsthars beeld in stukken werd gezaagd. Ieder uitsteeksel van een figuur heeft namelijk een aparte mal. Een vrij eenvoudig beeld bestaat al snel uit 30 onderdelen. Die onderdelen werden dan dus gegoten in 30 gipsen mallen. Vervolgens werden ze luchtgedroogd (de delen heten dan Greenware) en werden de delen weer met de hand geassembleerd tot het figuur. Artiesten bewerkten dan handmatig de beelden om de naden van de mallen weg te strijken en om meer details en structuren in de beelden aan te brengen.
    Cinderella with Dress Whiteware
    "Isn't it lovely? Do You Like it?"
    NLE 200
    Hierna werden de beelden voor het eerst gebakken. Daarna werd op de beelden een doorschijnend glazuur gespoten en gingen ze opnieuw de oven in. De beelden werden na het bakken dan Whiteware genoemd.
    Door er hierna een soort gele verf op aan te brengen werden eventuele onregelmatigheden nog opgemerkt. Behalve een Greenware Graveyard (figuurlijk bedoelde begraafplaats, zeg maar gewoon vuilnisbak) was er dus ook een Whiteware Graveyard waarin afgekeurde beelden terechtkwamen. Van de goedgekeurde beelden werd de gele verf weer gewoon afgeveegd, dus het beeld blijft een Whiteware. De Whiteware beelden werden hierna opnieuw gebakken.
  6. Color

    Cinderella with Dress
    "Isn't it lovely? Do You Like it?"
    NLE 1500
    Het beeld had hierna nog kleur nodig. Enkele Whiteware exemplaren werden dan naar Amerika overgebracht. Op de Ink & Paint Department van Disney schilderden Disney-artiesten exact volgens het originele kleurenpalet van de film deze beelden. De zogenaamde color sheets van de films werden hiervoor opnieuw geraadpleegd. De beschilderde beelden gingen vervolgens weer terug naar Bangkok, waar de keramische kleuren werden bijgezocht die overeenkwamen met de geschilderde voorbeelden uit Amerika. Dat dit geen eenvoudige taak was, beseft u indien u weet dat keramische verf de definitieve kleur pas na het bakken in de oven krijgt. De beelden werden afhankelijk van de complexiteit van de kleuren verschillende keren weer opnieuw gebakken.
  7. Plussing

    Aan de beelden werden vaak bijzondere materialen toegevoegd, zoals edelmetalen, kristal en glas. Hoe ver dat kon gaan? Zowel Ariël, de Kleine Zeemeermin, als de Enchanted Place van deze film zijn uitgevoerd met een echt pareltje. Ook een mooi voorbeeld is de eerste Captain Hook die in deze collectie werd uitgebracht: platina, goud en brons werd er aan dit beeld toegevoegd. Ook het jaarteken en de speciale backstamp/merkteken van de Walt Disney Classics Collection werd gezien als 'plussen'.
Het maken van de beelden van de Walt Disney Classics Collection was wat je noemt monnikenwerk!




Friar Tuck
"Bemused Badger"
uit Robin Hood
h. 18,4 cm
Sculptor Bruce Lau
Limited Year of Production 2011


Walt with Mickey
Walt with Mickey
"It Was All Started by a Mouse"





Het resultaat mag met recht Fine Art heten. Er zijn geen mooiere Disney-beelden te vinden, ook door de bemoeienis van de Walt Disney Art Classics-Afdeling. Walt Disney zélf zou trots geweest zijn op deze collectie. Het is iets wat hij wilde. Zijn neef Roy Disney heeft er ook alles aan gedaan om deze collectie voort te zetten, omdat de Walt Disney Classics Collection de geest ademt van zijn oom Walt.

Laat u bij “Fi Donc” Animatiekunst verder informeren over deze prachtige beelden.

Teksten © Fi Donc (dit geldt ook voor concurrenten...)

 Walt Disney Classics Collection Menu
Terug naar Introductiepagina | Back to Homepage

Animation Art