Het schip van Jacob Valkering

Brik Adelbertus

Ship

Jacob koopt op 29 april 1876 een schip van het type brik van verkoper Jan Conijn (uit Egmond aan Zee) ten kantore van notaris W. Gouwe te Alkmaar. Deze brik heet dan nog "Marinquinha" en is dan gelegen in het Helderse Kanaal ter Nieuwe Diep, gemeente (Den) Helder. Het schip staat op de akte beschreven als een Noordsche Brik. Op de akte van de koop staan tevens nog vier andere personen als kopers, namelijk de naam van zijn broer Gerrit Valkering, Gerrit Apeldoorn, Jacobus Apeldoorn (uit Egmond-Binnen) en (kapitein) Georg Hermanus Strootman uit Egmond aan Zee. Deze andere genoemde vier zijn medekopers of getuigen, het staat als regel in het gaarboek van de notaris. Echter uiteindelijk alleen Jacob wordt de reder en enig eigenaar. De andere vier zijn dus getuigen, of stappen niet snel daarna al uit het avontuur.Verdere informatie over zijn schip komt nog op deze webpagina. Voor nu verwijzen we naar een prachtig stuk geschreven in Geestgronden.
Een uitgave van Historisch Egmond.

Koningshof

Logo Koningshof
Familiehuis van Valkering

Dochter trouwt zoon van kapitein

Het eerste kind van Jacob en Cornelia, Margaretha, trouwt op 13 oktober 1893 met Wilhelmus Petrus Georgius Strootman, zoon van kapitein Strootman.

Koningshof

Gevelsteen
Gevelsteen met valk

Adelbertus gebouwd

Het schip is in 1864 te Papenburg gebouwd. Tonnage: 206 (oude meting), 178 (nieuwe meting). Als reder(s)/boekhouder staat J. Valkering te Egmond-Binnen gemeld.

Bron: scheepsindex.nl