Home Webshop

Fi Donc/Contact

Nieuws

Animatiekunst

Beeldjes

Expositie Nieuwsbrief
-aanvraag
Ontwerp
Fi Donc-Blog

donderdag 2 april 2015:

Disneyland “Green Walls” Paris


2017 komt steeds dichterbij en dat betekend dat Disneyland Paris richting zijn 25ste verjaardag gaat en dat gaan we als bezoekers tot die tijd goed merken, want Disneyland Paris zit niet bepaald stil.

Na jaren van achterstallig onderhoud is men momenteel bezig met een van de grootste inhaalslagen ooit gedaan in het Resort. Wie recentelijk is geweest of binnenkort gaat zal merken dat het Park vol staat met groene schuttingen. Momenteel is men druk bezig met het volledig renoveren en/of opknappen van onder andere Space Mountain, Videopolis, Dumbo the Flying Elephant en Les Mystères du Nautilus. Daarnaast is de Bazaar van Adventureland volledig afgezet, want ook daar wordt groot onderhoud gepleegd aan onder andere de vloeren. Tot aan de viering gaan ook populaire attracties als Big Thunder Mountain, It’s a Small World en Phantom Manor langdurig dicht voor groot onderhoud.

Achter in Frontierland bij Chaparral Theater en het gebied er omheen is men ook druk bezig, maar met een hele andere reden, want daar is men bezig om het gebied voor te bereiden voor het nieuwe zomerseizoen “Frozen Summer Fun”. Vanaf begin juni kan men hier genieten van de Frozen Sing-a-Long Show waar je samen met Anna, Elsa en Olaf de populairste liedjes mee kan zingen.

Wie nu denkt dat Disneyland Paris niks te bieden heeft op dit moment zit er naast, want het “Swing Into Spring” lentefestival is dit jaar weer terug na een succesvolle editie afgelopen jaar. Ook dit jaar kleurt het Disneyland Park in de mooiste lentekleuren en kan men genieten van speciale shows die uitsluitend te zien zijn tijdens dit seizoen. “Goofy’s Garden Party” vindt plaats voor het kasteel op Central Plaza; Goofy en al zijn vrienden vieren meerdere malen per dag de lente. Tijdens de “Welcome to Spring” show op Castle Stage trakteren Mary Poppins, Bert en hun vrienden je op een show vol muziek uit de klassieker “Mary Poppins”. Naast shows zijn er ook speciale meet’n’greets met Disney figuren waaronder Stampertje en zijn vriendinnetje; zij begroeten voor het eerst in Disneyland Paris dagelijks hun fans.

Het “Swing Into Spring” festival loopt nog door tot 31 mei waarna Frozen het over gaat nemen. Dus ondanks alle renovatiewerkzaamheden in het Park is er nog volop te doen en te genieten.


Rob Bloemsaatmaandag 23 februari 2015:

Animatie Oscars 2015


En ja hoor. Disney heeft weer toegeslagen bij de Oscars. Dit keer heeft Disney met Big Hero 6 de Oscar voor avondvullendvullende animatiefilm gewonnen. Ook werd het Disney bij de korte animatiefilm: Feast. Dubbel feest dus bij Disney! Feast gaat over een hondje dat zich door het leven eet.


vrijdag 4 juli 2014:

Magisch Zand

Het is eindelijk zomer en dat houdt in dat een jaarlijks terugkerend evenement plaatsvindt in België; namelijk het Zandsculpturenfestival. Dit jaar vindt het evenement plaats voor het eerst in Oostende, na voorheen plaats te hebben gevonden in Blankenberge.

Ieder jaar heeft het festival een centraal thema en de laatste jaren was dit thema Disney en ook dit jaar staat Disneyland Paris centraal tijdens het festival. In totaal zijn er 150 sculpturen waarbij men je favoriete figuren en attracties tot leven laat komen in zand! Naast je favoriete Disneyfiguren en attracties uit de Parken zijn er ook sculpturen voor de nieuwste leden van de Disneyfamilie: Marvel & Star Wars!

30 Professionele zandkunstenaars zijn bijna een maand bezig geweest om de sculpturen te maken uit ruim 6.000 ton speciaal aangevoerd zand. Het Zandsculpturenfestival is het grootste ter wereld en heeft dan ook een eervolle vermelding in het Guinness Book of Records.

Wil jij ook genieten van dit prachtige festival dan moet je snel zijn, want het festival is elke dag geopend vanaf zaterdag 28 juni tot en met zondag 31 augustus 2014 om daarna weer te verdwijnen.Rob Bloemsaat


donderdag 20 maart 2014:

Het is Lente!

Door de zachte winter zou je het haast vergeten, maar de lente is nu net pas echt begonnen. Bloemen beginnen weer te bloeien, lammetjes rennen weer door de wei en de vogels zingen de lente weer tegemoet.

Het is weer lente en ook in Disneyland Paris is men dat niet ontgaan! Vanaf 5 april begint een nieuw seizoen: “Swing Into Spring!”. Het seizoen loopt van 5 april t/m 22 juni en viert de lente met diverse activiteiten.

Zo zullen er diverse meet’n’greet locaties komen met Disney figuren met bloemrijke achtergronden; treden de inwoners van Main Street USA samen op op Town Square en zal Central Plaza (het plein voor het kasteel) versierd worden met diverse Disney bloemfiguren.

Hoogtepunt van het seizoen is de “Disney's Spring Promenade”, een kleurrijke cavalcade met 70 dansers en 30 van je favoriete Disneyfiguren. Meerdere keren per dag zal de cavalcade zijn weg vinden op de parade route en voor het kasteel stoppen om een show weg te geven onder begeleiding van de Jolly Holiday Band en het Swing Into Spring Orchestra.

Naast deze activiteiten zal het park kleuren met een weelde van bloemen die het park nog magischer maken dan dat het al is. Dit nieuwe seizoen is er een om niet te missen!

Rob Bloemsaat


maandag 12 augustus 2013:

Jessica Rabbit: Just drawn that way!

In 1988 werd de film “Who Framed Roger Rabbit” uitgebracht. De film was een unieke samenwerking tussen de Walt Disney Animation Studios, Touchstone Pictures en Amblin Entertainment. Naast Roger Rabbit werd de film ook beroemd door de sterrencast aan andere characters zoals Mickey Mouse, Donald, maar ook Bugs Bunny en andere Warner characters.

De film viel ook op door een van de andere characters, namelijk Jessica Rabbit. Jessica Rabbit is een van de meest sexy characters ooit bedacht door de Walt Disney Studios en werd direct een favoriet character voor velen, vooral mannen. Na Jessica Rabbit heeft Disney zich nooit meer willen wagen aan een character dat zo sexy was.

De stem van Jessica Rabbit werd in de film door twee dames gedaan, namelijk Kathleen Turner en Amy Irving. Kathleen Turner sprak de stem in voor de gehele film terwijl Amy Irving de zangpartijen deed voor Jessica Rabbit.

Merchandise

Als een character succesvol is volgt er altijd merchandise en bij Jessica Rabbit is dat ook zeer zeker het geval. Van Jessica Rabbit is er enorm veel verschillende merchandise gemaakt waaronder twee Walt Disney Classic Collection beelden, een buste van Grand Jester Studios, diverse kunstedities en talloze andere items. In de Disney Parken zijn ook diverse items te vinden waaronder kleine beeldjes, t-shits, pins en dergelijke.

Galerie “Fi Donc” heeft zelfs een originele production tekening van Roger met Jessica. Ook de sericel "My Hunny Bunny" zit in onze collectie. Echt iets voor de liefhebber.

Door HIER aan te klikken komt u in onze webwinkel terecht met alle Who Framed Roger Rabbit-items.

Rob Bloemsaat


donderdag 30 mei 2013:

Pixar, 25 Years of Animation

Amsterdam Expo heeft vanaf vandaag tot 27 oktober 2013 de expostie "Pixar, 25 Years of Animation". Meer dan 500 kunstwerken voortgebracht door de legendarische studio zijn er in die periode te bezichtigen! Ongetwijfeld zijn. naast het originele werk. de kunstedities die wij verkopen ook daar te zien! Dat gaan we absoluut nog controleren ...


zaterdag 25 mei 2013:

Superman op je dak

Een gelukkige dakdekker in Amerika heeft een eerste editie van de Superman Action Comics gevonden. De comic werd gebruikt, samen met een aantal kranten, als isolatie van een dak. Een schatting van de opbrengst van de veiling van deze strip: US$ 100.000,--. Eigenlijk vinden wij het een beetje vreemd verhaal, want niet de dakdekker zal dit geld krijgen, maar de eigenaar van het huis. Misschien is de dakdekker blij met het vindersloon dat hij er misschien aan overhoudt? Anders wordt het wellicht nog een superrechtzaak!

Bron: Algemeen Dagblad


vrijdag 24 mei 2013:

Neuschwanstein meest populair

Kasteel Neuschwanstein in Beieren is uitgeroepen tot populairste bezienswaardigheid van Duitsland. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd dit kasteel gebouwd in opdracht van, de later krankzinning verklaarde, koning Ludwig II van Beieren. Deze koning noemde het kasteel naar zijn favoriete dier, de zwaan. Grappig is dat de vertaling van de school van Harry Potter, ook een kasteel, in het Nederlands de naam Zweinstein heeft gekregen. Veel Disney-liefhebbers zullen herkenning zien in het kasteel. Walt Disney baseerde namelijk het kasteel van Doornroosje op Neuschwanstein. Walt schijnt er zelfs speciaal geweest te zijn. Het kasteel van Doornroosje staat zowel in Disneyland Parijs als in Disneyland (Californië).


vrijdag 17 mei 2013:

Brave/Dapper om aan te passen

Er was nogal consternatie over het herontwerp van Merida, de prinses uit Pixars "Brave". Wat was er gebeurd? Op de website van Disney was een meer volwassen, sexy Merida getoond in de reeks van prinsessen van Disney. Het nieuwe uiterlijk was eigenlijk een beetje automatisch gebeurd, omdat Merida in Brave een 3D-model is en een getekende versie er toch weer anders uitziet. Met Rapunzel (Tangled) was feitelijk hetzelfde gebeurd. De schepper van Merida, Brenda Chapman, had bezwaar aangetekend. Zij vond haar schepping dichter bij echte, gewone meisjes en vrouwen staan, met imperfecties die alle mensen hebben. Door het herontwerp werd ze te mooi en volgens Chapman dus "afgrijselijk". Er werd een petitie tegen gestart, die door meer dan 200.000 mensen werd ondertekend. Bij Disney hebben ze daarom de nieuwe Merida (voorlopig) verwijderd. Dapper of niet?

Bron: Algemeen Dagblad


woensdag 9 mei 2013:

Fi Donc op tv

Als vervolg op het stukje in de krant zijn we benaderd door RTV Noord-Holland. Vanmorgen is er opgenomen in Fi Donc en binnenkort komt dat dus op tv. Er blijven ongeveer 3 minuten van over, hebben we begrepen. Wanneer het wordt uitgezonden geven we nog door. Misschien is er straks een hyperlink op te geven naar de uitzending toe!?
Update: HIER is de link naar Uitzending Gemist van RTV N-H.


maandag 6 mei 2013:

Fi Donc in de krant

Wel leuk. Afgelopen donderdag werden we gebeld door het Noordhollands Dagblad (Alkmaarsche Courant) om een stukje over Fi Donc te schrijven. Vrijdag stond het bericht in de krant. Met een hele grote foto op de middenpagina. Hopelijk heeft het geen abonnees gekost ;)
Het bericht is overigens niet helemaal accuraat, want het ging niet om een beeldje, maar om een kunstdruk...


donderdag 28 maart 2013:

Goofy & Wilbur; Vrienden voor het leven


Soms ontstaan Disney characters om uiteindelijk maar in één cartoon of film te verschijnen; Wilbur is één van deze characters. Wilbur komt namelijk alleen voor in de klassieke cartoon: “Goofy and Wilbur” uit 1939.

Het verhaal

In deze cartoon gaat Goofy uit vissen en brengt zijn goede visvriend Wilbur, een krekel, mee. Wilbur zijn taak is om de vissen aan te trekken zodat Goofy ze uiteindelijk kan vangen. Helaas gaat dit niet altijd goed en komt Wilbur in een lastige situatie terecht waarbij het aan de klungelige Goofy is om Wilbur te redden van een zekere dood.

Cast

Zoals gebruikelijk in de tijd dat deze cartoon werd gemaakt was Walt Disney de geestelijk vader, maar een cartoon kan nooit ontstaan door één persoon. De volgende personen waren allen betrokken bij het ontstaan van deze hilarische cartoon.

Directed by
Dick Huemer

Writing credits
Otto Englander

Cast
George Johnson - Goofy (stem)

Produced by
Walt Disney - Producer

Original Music by
Paul J. Smith

Visual Effects by
Joshua Meador - Effects Animator

Animation Department
Art Babbitt - Animator
Isadore Klein - Animator
Ed Love - Animator
Wolfgang Reitherman - Animator
Bernard Wolf - Animator

Feiten

  • De cartoon "Goofy and Wilbur" werd in 1939 voor het eerst uitgebracht in de bioscoop, maar is door de jaren heen diverse malen uitgebracht op VHS & DVD.
  • "Goofy and Wilbur" was de eerste cartoon waarbij Goofy de hoofdrol had en waarbij z’n vrienden Mickey & Donald niet aanwezig waren. Goofy was voor deze cartoon altijd in gezelschap van Mickey en/of Donald.
  • In de jaren 50 werd Wilbur aangekondigd in de cartoon als de neef van Jiminy Cricket. Iets wat natuurlijk niet het geval was, maar de tv zender had zijn eigen verhaal erbij verzonnen.

Merchandise/Collector's item

Men zou verwachten dat bij een korte cartoon men niet aan merchandise zou denken en dat klopt in principe ook. Het was niet gebruikelijk dat men merchandise maakte voor korte cartoon in de tijd van de release, maar toch er bestaat wel een collector's item van deze cartoon.

In 2007 werd er door de Walt Disney Classic Collection namelijk een beeld uitgegeven ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Goofy. Om Goofy’s verjaardag te vieren koos men voor de cartoon “Goofy and Wilbur” om daar het beeld van te maken aangezien dit Goofy’s eerste hoofdrol was.

Dus ook al is een cartoon nog zo oud, er is altijd een mogelijkheid dat er vroeg of laat merchandise of verzamelobjecten van worden gemaakt.

Het beeld, waarvan er maar 1.000 zijn gemaakt, laat heel duidelijk de band zien tussen Goofy en Wilbur tijdens hun visavontuur. Een aanrader voor iedere Goofyfan.

Rob Bloemsaat


donderdag 14 maart 2013:

De WDCC, hoe gaat het ermee?

Zoals u als verzamelaar ongetwijfeld weet heeft Enesco, de licentienemer van Disney Art Classics, de licentie voor de Walt Disney Classics Collection (WDCC) per einde 2012 beëindigd.

Gerucht

Dat was geen leuk nieuws voor "Fi Donc", omdat onze galerie/winkel toch echt een WDCC-specialist is! Na de berichtgeving van Enesco kwam al snel het gerucht dat het bedrijf Precious Moments (PM) de licentie overgenomen had. Welnu, door onze contacten met o.a. sculptors werd dat al snel bevestigd. Er zouden zelfs al snel aankondigingen voor nieuwe beelden komen.

Schrik

Groot was de schrik van verzamelaars en dealers van de WDCC toen de eerste afbeeldingen op het internet verschenen. Was dit de toekomst van de WDCC? Er was een presentatie van beeldjes die er echt niet goed uit zag. De kritiek was bijvoorbeeld dat figuren uitgebracht werden die niet in overeenstemming met de films waren. Bijvoorbeeld kroontjes en glitter op prinsessen, die in de films niet te zien waren. Ook minder mooi vormgegeven beelden, waar je de "fine art", zo kenmerkend voor de WDCC, niet vanaf zag. Het fraaist waren nog de ornamenten gebaseerd op eerder uitgebrachte dansparen. Maar waren daarbij de kleuren wel in overeenstemming met de grote, eerdere, beelden?

Explosief

Een explosief protest barstte uit op het internet. Ook wij kregen diverse verontruste reacties binnen. Er werd ook gevraagd om een reactie op de aankondigingen op onze internetpagina's te plaatsen. Tja, wij hadden er nog een nachtje op geslapen en dachten eigenlijk zoiets van: we gaan het wel meemaken hoe kwaliteit en uitvoering van de nieuwe beelden zouden zijn. We hadden echt ook het idee dat PM een kans verdient en aanloopproblemen er wel zouden zijn. Ook hebben we gedacht dat men bij Walt Disney Art Classics zo'n collectie niet zou gaan verkwanselen. Dat moesten we maar melden dan...

Opluchting

Tot onze opluchting bleek er gisteren al verzachtend nieuws te zijn. De uitgelekte afbeeldingen zouden niet representatief zijn voor de collectie die Precious Moments onder de WDCC-vlag zou gaan uitbrengen. Inmiddels kregen we vandaag een bericht van een WDCC-fan dat PM al met Amerikaanse dealers heeft gesproken. Het blijkt dat de WDCC in waarschijnlijk drie delen opgesplitst gaat worden. Een gift/cadeaulijn, een normale WDCC lijn zoals we al gewend zijn en een superexclusieve lijn, met prestigieuze duurdere beelden in kleine edities.
Klikt allemaal helemaal niet zo gek dus. Het blijkt dat de op internet getoonde afbeeldingen van de cadeau-lijn geweest zijn. Het zou ook een interne bedrijfspublicatie zijn geweest. Het is niet eens zeker dat de getoonde beeldjes inderdaad zo uitgevoerd en/of uitgebracht gaan worden. We gaan het rustig afwachten en in de tussentijd houden we u op de hoogte als er ontwikkelingen zijn.

Met dank aan Cherrisch voor het laatste nieuws!

Govert


maandag 11 maart 2013:

Ludwig Von Drake; de vergeten Duck

In het oneindig grote universum van Disney zijn er figuren die men met een zekere regelmaat ziet, maar waar men eigenlijk niet veel van weet of herkent.

Ludwig Von Drake, in Nederland bekend als Otto van Drakenstein, is een van deze figuren.

Het ontstaan

De wereld maakte voor het eerst kennis met Ludwig Von Drake op 24 september 1961; hij was te bewonderen als presentator van de cartoon “An Adventure in Color”. Deze cartoon werd uitgezonden als onderdeel van “Walt Disney's Wonderful World of Color” in Amerika.

Walt Disney was samen met Milt Kahl de geestelijk vader van Ludwig, Walt Disney was degene die Ludwig bedacht had en Milt Kahl bracht hem tot leven.
Ludwig Von Drake heeft door de jaren heen verschillende stemacteurs gehad.

  • Paul Frees: 1961-1986
  • Walker Edmiston: Ludwig's Think Tank, 1985
  • Albert Ash: 1987
  • Corey Burton: 1988-heden

Ludwig Von Drake is de oom van Donald Duck, hoe precies de familiebanden liggen is nooit echt duidelijk geworden aangezien Ludwig niet voorkomt in de stamboom van de Familie Duck.

Het verleden

Ludwig Von Drake begon zijn carrière in de “Walt Disney's Wonderful World of Color” televisieserie. Vooral in de jaren zestig was Ludwig Von Drake veel te zien in cartoons. In deze tijd was Ludwig Von Drake ook een bekender figuur dan het tegenwoordig is.

In Nederland maakte men ook in de jaren zestig kennis met Ludwig toen hij zijn intrede maakte in de Donald Duck. Later zijn deze strips ook opnieuw gepubliceerd, maar veel nieuwe verhalen van Ludwig kwamen er niet bij.

Het heden

Ludwig Von Drake maakte zijn terugkeer op televisie van 2001 tot 2003 in het televisieprogramma “House of Mouse”, hierin had Ludwig een prominente rol tijdens het segment “Ask Von Drake”, hierin werd zijn kennis op de test gesteld door Mickey Mouse die iedere week andere vragen stelde aan hem.

Na een pauze van 3 jaar kwam Ludwig terug op de televisie in “Mickey Mouse Clubhouse”. In deze televisieserie komt hij nog steeds regelmatig terug in de rol als uitvinder. Hij was ook degene die het clubhuis heeft gemaakt voor Mickey Mouse.

Door het feit dat hij tegenwoordig te zien is in “Mickey Mouse Clubhouse” wordt Ludwig weer bekender bij kleine kinderen, maar het zal nog lang duren voordat Ludwig zijn oude status weer heeft waarbij velen hem herkennen.

Merchandise

Mede door het feit dat Ludwig Von Drake niet gezien wordt als een belangrijk hoofdfiguur is er vrij weinig te vinden op het gebied van merchandise met Ludwig erop.

Het meest belangrijke merchandise item dat beschikbaar is, eigenlijk geen merchandise maar een collector's item, is een beeld uit de Walt Disney Classics Collection serie.

Dit beeld werd in 2007 uitgegeven en werd retired in 2009; hierdoor is het beeld specialer geworden dan het al was tijdens de tijd van uitgave aangezien er geen nieuwe exemplaren meer werden bijgemaakt na 2009. Mede hierdoor heeft het beeld zijn waarde altijd kunnen vasthouden. Voor liefhebbers van Donald Duck en zijn familie is dit een “must have”.

Ludwig Von Drake in de Parken

Zij die naar de Disney Parken gaan in Parijs, Florida, Californië, Tokyo of Hong Kong hebben de gelegenheid zijn of haar favoriete Disney figuren te ontmoeten zoals Mickey, Donald, Goofy en vele anderen. Ook van minder bekende figuren bestaan er kostuums, waaronder ook Ludwig Von Drake.

Helaas zit er een ‘maar’ aan het ontmoeten van Ludwig Von Drake, want Ludwig is alleen te ontmoeten in Walt Disney World in Florida tijdens speciale evenementen.

Recentelijk is Ludwig aanwezig geweest tijdens de Disney Marathons en afgelopen januari was hij aanwezig in het Magic Kingdom tijdens de Long Lost Friends Week als onderdeel van Limited Time Magic.

Op een normale dag is het onmogelijk om Ludwig te ontmoeten, het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste locatie zijn. Toch is het goed om te zien dat Disney nog altijd aandacht schenkt aan de minder bekende figuren.

Rob Bloemsaat


zaterdag 2 maart 2013:

Oz the Great and the Powerful


Op 8 maart (Nederland 14 maart) gaat Oz The Great and the Powerful, een nieuwe film van Disney in première. Het is een speelfilm, wel met veel animatie (special effects), maar mijn nieuwsgierigheid was getrokken. In de film komt ook China Girl voor, een bewoonster uit China Town. China vertaald uit het Engels naar het Nederlands is, zoals u ongetwijfeld weet, porselein. Zou dit niet een leuk beeldje wezen voor de nieuwe Walt Disney Classics Collection, die uitgebracht gaat worden door Precious Moments? Mijn zegen hebben ze!

Govert

maandag 25 februari 2013:
De Oscars
Winnaars bij de Oscars zijn geworden: - voor beste animatiefilm: Brave; - voor beste korte animatiefilm: Paperman.

maandag 18 februari 2013:
Vreselijk nieuws, want we vernemen vandaag dat Harald Siepermann, de uiteindelijke tekenaar/ontwerper van Alfred J. Kwak, op 16 ferbuari jl. is overleden. Behalve bekend van Alfred J. Kwak was Harald ook veelvuldig werkzaam voor de Disney Studio's. Hij was bijvoorbeeld de character designer van Mushu uit Mulan. Hij werkte o.a. ook aan Who Framed Roger Rabbit, Tarzan en The Emperor's New Groove. HIER is een hyperlink te vinden van een interview met hem van een paar jaar terug. Ons beeldje van Alfred J. Kwak is er ook op te zien.

donderdag 31 januari 2013:
Toch nog iets over het aftreden van koningin Beatrix
Bij Fi Donc hebben we er nog een paar dagen over gedacht, maar het zal toch niet waar zijn? Afgelopen zondag hebben we zeer genoten van "Anastasia" van Don Bluth. Deze schitterende animatiefilm, die verschillende prijzen heeft gewonnen, was weer eens op tv. In deze film kiest Anastasia in eerste instantie voor een leven in de schijnwerpers, maar kiest uiteindelijk toch voor een "rustig" leven, dus niet het leven van de tsarin. Het zal toch niet zo zijn dat koningin Beatrix ook gekeken heeft, want de maandag daarop kwam ze met haar boodschap, die voor heel Nederland als een verrassing kwam!?

woensdag 30 januari 2013:
Nijntje de (Bioscoop-)Film
Vandaag is Nijntje de Film in première gegaan. Nijntje en haar vriendjes gaan in de film op speurtocht door de dierentuin en beleven onderweg allerlei avonturen. Het betreft poppenanimatie (stop-motion animatie). Eerder kwam er al een serie uit van poppenanimatie in 2003. In 1992 kwam een celanimatie-serie uit.

donderdag 3 januari 2013:
Animatie al in Prehistorie
- Alleen voor 18 jaar en ouder ;) -Het AD meldt vandaag dat een Franse onderzoeker ontdekt heeft dat diverse gevonden prehistorische grottekeningen animaties voorstellen. Wij bij Fi Donc wisten dat al heel lang. Bewijs is een filmpje op Youtube uit 2002, dat HIER te vinden is.

donderdag 28 december 2012:
Bedenker Thunderbirds overleden
Het was poppenanimatie, maar de serie heeft indruk gemaakt. De serie rondom de familie Tracy werd in 1965 en 1966 gemaakt maar staat nog op ieders netvlies gebrand. Gerry Anderson, bedenker van deze serie is op 83-jarige leeftijd overleden.

vrijdag 30 november 2012:
Posterverzamelaars opgelet
Vandaag melden de kranten de opbrengst van een Mickey Mouse-filmposter uit 1928. Een koper gaf in totaal 101.575 Amerikaanse dollars, met de huidige koers EUR 78.400,--. Wie wat bewaart die heeft wat zou je zeggen, maar volgens het bericht kwam de poster uit de nalatenschap van een verzamelaar. Op de poster is Mickey te zien die een Mickey Mouse Sound Cartoon presenteert.

vrijdag 2 november 2012:
Eenvoudige doch voedzame maaltijd
Oeps, helemaal gemist. Er blijkt een leuk koopboek sinds 23 oktober op de markt te zijn, geschreven door Johannes van Dam en geïllustreerd door Dick Matena. "Koken op Bommelstein" is de titel van het boek. Als u als Bommel-liefhebber dus eens een eenvoudige doch voedzame maaltijd wilt koken, of voor wilt laten schotelen, weet u welk boek u moet kopen.

woensdag 31 oktober 2012:
May Disney Be With You
Dit is nog eens NIEUWS! Walt Disney Company heeft voor 4 miljard dollar LucasFilm, de filmstudio van de Star Wars- en Indiana Jones-films, overgenomen. George Lucas vond het tijd om "Star Wars over te dragen aan een nieuwe generatie filmmakers". Hij wordt voor een deel uitbetaald in aandelen Walt Disney en is hiermee gelijk één van de grootste individuele houders van aandelen Disney (2,2%). Bij het concern zijn ze van plan elke 2 tot 3 jaar een nieuwe Star Wars-film uit te brengen: voor 2015 staat Episode 7 gepland.

dinsdag 30 oktober 2012:
Disneycruiseschip in problemen
Door het noodweer waar orkaan Sandy debet aan was, hadden passagiers op een Disney cruiseschip, dat bij Florida voer, benarde momenten. Op een bepaald moment schudde het schip zo, dat het water uit een zwembad over het dek spoelde. Gelukkig wist het grote schip veilig de thuishaven te bereiken. Het was misschien verstandiger geweest om een eerdere haven te kiezen...

donderdag 18 oktober 2012:
Dagobert en auto van Donald in Stripmuseum
Leuk nieuws voor de Duckliefhebbers. Vanaf 20 oktober tot en met 13 januari heeft het Stripmuseum in Groningen de tentoonstelling "Donald Duck Weekblad 60 Jaar". De voorbereidingen waren natuurlijk al enige tijd in volle gang. Zo hebben wij Dagobert "Pool of Riches", het Walt Disney Classics Collection-beeld van de duikende Dagobert, aan het stripmuseum verkocht. In het museum hebben ze een hele leuke opstelling gemaakt met het beeld in een bak met allemaal geld en sieraden, zodat het lijkt alsof Dagobert echt een duik in zijn geldpakhuis neemt! HIER is een Youtube-filmpje te zien waarop "ons" beeld is terug te zien (op 1:06 min.). Het is maar heel kort te zien...
Naast dit beeldje kunnen we ook verklappen dat de door striptekenaar Piet Voordes als mini-auto gemaakte Duckatti, de auto van Donald Duck, te zien zal zijn. Niet alleen kan Piet dus goed tekenen, maar met een klompje klei en verf heeft ie ook deze Duckatti op schaal in huis. Omroep Friesland heeft er zelf een nieuwsitem van gemaakt dat HIER op Youtube (op 4:24 min.) is te zien.

woensdag 4 juli 2012:
Ariel Gespot(2)
Bij National Ocean Service, onderdeel van de Amerikaanse overheid, ontkent men het bestaan van zeemeerminnen. Eigenlijk wordt er gezegd dat er geen bewijs voor bestaat. De verklaring werd afgegeven naar aanleiding van een uitzending van Animal Planet met de titel "Mermaids: the Body Found". Dat programma ging in op de legende van de zeemeermin en mixte daarbij fantasie, waar-gebeurde verhalen en specifiek de getuigenissen van twee geleerden die nog steeds niet geïdentificeerde resten van een zeewezen vonden. Het programma ging ook in op "The Aquatic Ape Theory". In deze theorie gaat men ervan uit dat onze voorouders in de evolutie een zeefase hebben gehad, dus waarom zou het niet mogelijk zijn dat een afsplitsing van onze stamboom in zee gebleven zou zijn?! Een woordvoerder van National Ocean Service verklaarde dat hun verklaring gebaseerd was op algemene bronnen, omdat de organisatie zelf geen zeemeerminprogramma heeft......

Bron: Algemeen Dagblad

maandag 25 juni 2012:
Smurfig Nieuws
In Brussel werd op deze dag een vijf meter hoog beeld van een Smurf zittend op een paddenstoel onthuld door de weduwe van Peyo, de geestelijk vader van de Smurfen. Ook werd daar de eerste Smurfenstore geopend. Het is de bedoeling dat er een hele keten van Smurfenstores komt!

maandag 2 april 2012: Op Theaterhits.nl komen we de aankondiging tegen dat Albert Verlinde Entertainment vanaf oktober van dit jaar "Shrek de Musical" brengt. De musical zal een vaste locatie hebben, namelijk het RAI Theater in Amsterdam. Het beloofd een waar spektakel te worden. De musical was op Broadway in Amerika een groot succes (8 Tony Award nominaties in 2008).

woensdag 21 maart 2012: De Muppets hebben op de beroemde Walk of Fame hun ster gekregen! Kermit en de bedenker van de Muppets, Jim Henson, hadden overgens hun ster al. Kermit heeft als Muppet dus nu een dubbele ster. Welke artiest heeft dat!?

maandag 27 februari 2012: De Oscars zijn weer uitgereikt en Rango is de beste animatiefilm geworden. Beste korte animatiefilm werd The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore.

vrijdag 17 februari 2012: DreamWorks heeft aangekondigd een animatiestudio in China te gaan beginnen: Oriental DreamWorks. Dit jaar wordt al begonnen en verwacht wordt dat in 2016 de eerste Chinese animatiefilm wordt uitgebracht. Het is een slimme strategische beslissing om in China zelf te gaan werken, want zo omzeilt Dreamworks de Chinese beperking die bepaalt dat slechts 20 buitenlandse films in China getoond mogen worden ....

Bron: Algemeen Dagblad

donderdag 17 februari 2012: Diverse kranten melden dat een Nederlander EUR 2.100 heeft neergelegd voor de eerste Suske en Wiske. Er wordt gemeld dat in het eerste album Suske nog Rikki heet. Kenners onder ons weten ongetwijfeld dat Rikki een ander personage was, namelijk de oudere broer van Wiske. Rikki leek volgens Willey VanderSteen toch teveel op Kuifje en verving hem later door Suske, een leeftijdsgenoot van Wiske. Eigenlijk heeft de genoemde koper dus niet de eerste Suske en Wiske gekocht! Het album werd uitgebracht in 1946 en heette Rikki en Wiske in Chocowakije.

© Disney

dinsdag 7 februari 2012:
Ariel Gespot?
In Zimbabwe, bij de dorpjes Gokwe en Mutare, durven arbeiders niet verder aan het werk te gaan bij een waterreservoir omdat ze geloven dat er zeemeerminnen in zwemmen. Volgens de arbeiders bestaan de zeemeerminnen, vrouwen met een vissenstaart in plaats van benen, echt. Kwaadaardige wezens omdat ze mensen mee onder water zouden nemen. Meer zoals de zeemeerminnen uit de Pirates of the Caribbean dus, dan Ariel, de lieve zeemeermin uit The Little Mermaid!

Bron: Algemeen Dagblad
©Disney

maandag 23 januari 2012: Het Chinese nieuwjaar is vandaag begonnen. Een bijzonder jaar, want het is nu het jaar van de draak. Het is een teken van geluk, eigenlijk het beste teken van de Chinese dierenriem. In een jaar van de draak worden altijd veel kinderen geboren, omdat ouders denken dat dit gunstig is voor de toekomst van deze kinderen. Onze eigen Mushu luidt dit jaar feestelijk in met de gong.

zaterdag 21 januari 2012: Er staat  in de bijlage van de Telegraaf van vandaag 21 janari, katern "Weekeinde" verdeeld op blz. 6 en 7  een berichtje over getekende katten in het algemeen. Wist u dat het jaar 2012 heel bijzonder is!? Marten Toonder, de bedenker van Tom Poes, maar ook van onze markies, werd namelijk 100 jaar geleden geboren. 1912-2012: 100 jaar Toonder! Marten Toonder stierf in 2005.

vrijdag 20 januari 2012: Afgelopen week werden de Golden Globes uitgereikt. Voor beste animatiefilm waren genomineerd: Arthur Christmas, Cars2, Puss in Boots, Rango en The Adventures of Tintin. De Golden Globe Awards worden vaak als een goede indicatie gezien voor de Oscars. And the winner is: ..... The Adventures of Tintin!

zaterdag 14 januari 2012: Avatar deel twee en drie uitgesteld. Na het succes van Avatar werd besloten om twee vervolgfilms te maken. Het was de bedoeling om deel twee in 2014 uit te brengen, maar dat is bijgesteld naar 2016. We moeten nog even geduld hebben dus...

Avatar kwam uit in 2009 en is tot nu toe de film met de hoogste opbrengst ooit. Het is op dit moment tevens de film met de meeste downloads ooit. Donderdag 26 januari om 20.30 u. is de film op tv te zien.

Bron: Algemeen Dagblad 12 januari 2012

Vrijdag 13 januari 2012: Morgen niet missen: Disneys Tarzan op SBS6 om 20.00 uur. Ik vind Tarzan één van de beste Disney-films. Ik moet bekennen ook uit nostalgie. Als kind ging ik samen met vrienden veelvuldig boompje klimmen in het duingebied achter onze boerderij. Wij hadden ons eigen Tarzan-pad dwars door de toeters (fluitekruid) heen en we maakten natuurlijk boomhutten. Inspiratie: de Tarzan-speelfilms en de Tarzan-comics van die tijd. De bekende Tarzan-kreet was regelmatig bij ons te horen! 
"Fi Donc" heeft nog een prachtige originele achtergrond die echt gebruikt is voor de film met daarop een handgeschilderde cel van de jonge Tarzan (LE 1/1). Govert

“Fi Donc” Animatiekunst & -beeldjes
Hekelstraat 28 - 1811 BM Alkmaar
The Netherlands
(072) 5150228